torstai 18. huhtikuuta 2013

Asiaa telkkarista, osa 4

Nyt päästäänkin minua eniten ärsyttävään aiheeseen: tämän päivän lastenohjelmiin. Onko ne ihan totta suunnattu lapsille? Taistelua, kuolemaa ja verta? Poikaystäviä, isoja tissejä, leveitä lantioita ja irvokkaita vaatteita? Kröhöm...?

Nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajaksi valmistuessani tein opinnäytetyön median vaikutuksista lapsiin ja nuoriin. Aihe oli melkoisen karu ja hurjan laaja. Olisin voinut kaventaa ja ottaa median vaikutukset seksuaalisuuteen tai minäkäsitykseen. Tietoa löytyi, todella paljon. Mielipiteistäni ja ajatuksistani olisi varmasti saanut romaanin.

Huvittavin artikkeli oli kuitenkin muistaakseni Keskisuomalaisen julkaisema, jossa pohdittiin Bratzien, Muumien ja Puuha-Peten vaikutuksia lapsiin. Olen artikkelin kanssa samaa mieltä Bratzeistä, se on käsittämättömän hävytön ja minusta antaa oikeasti lapsille huonoja vaikutteita ja vääriä käsityksiä siitä, mikä todella naisessa on kaunista ja mihin tässä elämässä kannattaa pyrkiä.

Artikkeli kuitenkin jatkui Muumeilla ja Puuha-Petellä. Niistä kertovat kohdat luin tyrmistyneenä, koska sen mukaan on syytä epäillä, että kyseiset lastenohjelmat antavat lapsille väärän käsityksen miehen ja naisen rooleista. Muumeissa Mammahan tekee ruuan, siivoaa ja hoitaa kodin sillä aikaa, kun Pappa ottaa riippukeinussa torkkuja tai kirjoittaa muistelmiaan. Puuha-Petessä taas Annihan periaatteessa pyörii kotona hengailemassa, sillä aikaa Pete rakentaa päivässä talon tai muuta vastaavaa.

Lapsena näitä kahta tuijottaneena, minusta ei ole tullut yhtään sen kummallisempi työntekijä tai kodin ylläpitäjä. Minä siivoan, teen ruokaa ja hoidan asioita, siinä missä miehenikin. Ja jos nuo olisivat suurimmat huolenaiheemme, niin kaikkihan olisi aika hyvin, vai mitä? Mistään sellaisesta ei tarvitsisi huolehtia, että liian pieni lapsi saa huonoja vaikutteita väkivaltaisista tv-ohjelmista tai konsolipeleistä. Tai että samaisen lapsen käsitys seksuaalisuudesta, rakkaudesta ja kauneudesta vääristyy.

Mielestäni Keskisuomalaiseen yllämainitsemani artikkelin kirjoittanut toimittaja teki kärpäsestä härkäsen. On niin paljon suurempia huolenaiheita, mitä maailmamme tulevaisuus: lapset kuulevat, näkevät ja oppivat ollessaan tekemisissä median parissa.

Minun olisi varmaan hyvä avata vanha opinnäytetyöni, lukea ja kerrata niitä tunteita, joita koin sitä kirjoittaessani. Tässä maailmassa on niin paljon pahoja ja kamalia asioita, joita en tahtoisi ainakaan oman kummityttöni silmiin tai korviin liian varhaisessa vaiheessa. Lapset kyllä ehtivät.

Vanhemmat, seuratkaa ja olkaa tarkkoja, mitä asioita lapsenne joutuu päivässä käsittelemään. Älkää antako katsoa edes Salkkareita. Vaikka meistä siellä käsiteltävät asiat tuntuvat arkisilta, ne voivat todella järkyttää lasta. Ei lapsen tarvitse tietää seksistä, insestistä, väkivallasta, huumausaineista tai parisuhdeongelmista yhtään mitään.

Täysin emme voi lapsia suojella kaikelta. On lapsen oikeus olla lapsi mahdollisimman kauan, ei sotketa heihin maailman ja aikuisten ongelmia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti